25 Aralık 2017 Pazartesi

“Geçmişte bilmemiz gerekenlerle geleceği tasarlamaya çalışıyoruz” Erhan Erkut

Türk insanını 21. yüzyıl yetkinlikleri kavramı ile tanıştıran MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, eğitimci kimliğinin vermiş olduğu sorumlulukla kendisini geleceği doğru bir şekilde inşa etmeye adamış başarılı bir isim. Erkut, her anlamda öncü ve fark yaratan bir Türkiye yaratmanın yolunun 21. yüzyıl yetkinliklerinin içselleştirilmesi ile mümkün olduğuna işaret ediyor.

Yurt dışında uzun bir süredir hem işverenler, hem STK’lar hem de üniversitelerin üzerinde yoğun bir mesai harcadıkları 21. yüzyıl yetkinlikleri kavramı ile Türkiye yeni yeni tanışmaya başlıyor. Günümüzde eğitimden ziyade öğretime odaklı bir anlayışla hareket eden üniversiteler, tek işlevlerinin içerik aktarımı olduğuna inanıyorlar. Halbuki içeriğin değersizleşip bir meta halini aldığı günümüzde yetkinlikler kişiyi diğerlerinden farklı kılıyor. 21. yüzyıl yetkinlikleri kavramını Türkiye’nin gündemine almak için her platformda ciddi bir emek sarf eden MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, adaptasyon, teknoloji okuryazarlığı, öğrenme ve inovasyon yetkinliklerinin sadece her yüzyılda etkinliğini koruyacağını kaydediyor.


Bize kısaca 21. yüzyıl yetkinliklerinden bahseder misiniz? Nedir bu yetkinlikler? 
21. yüzyılda başarılı olmak için gereken yetkinlikler nelerdir diye sorulduğunda maalesef genel bir cevapla karşı karşıya kalınıyor. Zaten Türkiye’de bu konu üzerine uzun uzadıya kafa yoran da pek yok. 21. yüzyılda Türkiye’deki üniversite mezunlarının hangi özelliklere sahip olmasını istiyoruz sorusuyla ne kamunun, ne özel sektörün ne STK’ların çok uğraşmadığını görüyoruz. Bu da oldukça üzücü. Halbuki bu, yurt dışında oldukça ciddiye alınan üzerinde pek çok çalışmanın yapıldığı oldukça önemli bir konu. ABD’de 21. yüzyıl yetkinlikleri çalışması yapılmış ve sonucunda www.p21. org adında bir site hayata geçirilmiş. İçlerinde Lego, Microsoft, IBM ve Ulusal Kütüphaneciler Derneği gibi pek çok özel kurum, kamu kuruluşu ve STK’nın da olduğu yaklaşık 32 değişik kurum bir araya geliyor ve üniversite mezunları nasıl olmalı sorusu üzerine aylarca çok sayıda çalışmalar gerçekleştiriliyor.

Tüm bu çalışmalar sonucunda üç ana başlık ortaya çıkıyor. Bunlar: Birincisi öğrenme ve inovasyon yetkinlikleri. Bu ana başlık altında ise; - Türkiye’de pek yok ama yaratıcılık ve inovasyon - Kritik düşünme ve problem çözme - İletişim ve iş birliği yer alıyor.

Zorlu Holding’in iç iletişim yayını olan Zorlu Dergi’nin 52. sayısı için yapmış olduğumuz röportajın PDF’ine burdan ulaşabilirsiniz: ZorluDergi52 (4 Sayfa)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÜNİVERSİTEYE YENİ BAŞLAYACAK ÖĞRENCİLERE

 Üniversiteye Yeni Başlayacak Öğrencilere Erhan Erkut Tercihinizi yaptınız ve sonuçları bekliyorsunuz. Belki puanınız hedeflediğiniz pro...